VII Festyn Recyklingowy
VII FESTYN RECYKLINGOWY
Wojsławice, dn. 26 kwietnia 2014 r.
Zadanie ma stanowić kontynuację działań kampanii w zakresie edukacji ekologicznej, którą Gmina Zduńska Wola rozpoczęła w roku 2008 w ramach I Festynu recyklingowego i kontynuowała w kolejnych latach. Podstawowym celem jest promowanie selektywnej zbiórki odpadów „u źródła”, zwrócenie uwagi na problem odpadów oraz podniesienie świadomości ludzi w zakresie ochrony środowiska, głównie recyklingu oraz gospodarowania odpadami.
Zadaniem Festynu jest promowanie zmniejszania objętości odpadów oraz edukowanie, jak prowadzić świadomy recykling, jak segregować i jak postępować z odpadami, by zajmowały mniej miejsca.
Kampania edukacyjna kładzie nacisk na promocję dobrych praktyk:
- segregację odpadów, poprzez redukowanie objętości, tj. zgniatanie puszek składanie opakowań kartonowych, gazet,
- motywowanie do zachowań proekologicznych.
Na program festynu złożą się następujące elementy:
- Wymiana surowców wtórnych typu: makulatura, baterie, puszki aluminiowe, nakrętki od butelek PET, kapsli metalowych na eko – nagrody.
- Ekologiczne występy przedszkolaków z wykorzystaniem kolorów segregacji używanych w systemie segregacji.
- Warsztaty ” Mania kreowania” – to blok warsztatów, które nie tylko bawią, ale również inspirują i edukują. Podczas zajęć dzieci stworzą niepowtarzalne przedmioty i jednocześnie zapoznają się z tematyką dbania o środowisko i ideą recyklingu. Każdy uczestnik wykona biżuterię, zabawki i dekoracje używając na pozór niepotrzebnych już przedmiotów. Tak powstaną niezwykłe „skarby z odzysku”.
- Warsztaty pokazy przycinania, formowania i prowadzenia roślin – zajęcia będą prowadzone przez wykwalifikowanych ogrodników na roślinach iglastych i liściastych. Uczestnicy będą mogli pod okiem specjalisty po odpowiednim instruktażu przyciąć roślinę w formę ukształtowaną lub nauczyć się jak odmłodzić roślinę lub jak prawidłowo przeprowadzić cięcie rośliny częściowo uszkodzonej, czy nadać odpowiednią formę.
- Pokaz ekologicznej żywności – konkurs dla kół gospodyń – Koła gospodyń przygotowują potrawę z użyciem konkretnego zapomnianego produktu np. soczewica, kasza jaglana, kasza gryczana, orzechy, miód, płatki owsiane, soja.
Na temat organizowanych konkursów odpowiedzi udzielają:
1) Agnieszka Puławska – Wlazło tel. 43 825 33 67
2) Małgorzata Krajewska tel. 43 825 33 74